Over mij

Als onderzoeker ben ik verbonden aan het Centrum voor Ethiek van de Universiteit Antwerpen en de Onderzoeks-eenheid Gezins- en Orthopedagogiek van de KU Leuven. Sinds 2018 onderzoek ik welke vormen goede en rechtvaardige autismezorg aan kan nemen vanuit een neurodiversiteitsperspectief. In juni 2023 heb ik mijn doctoraatsonderzoek afgerond en de titel doctor in de wijsbegeerte en in de pedagogische wetenschappen behaald. Meer algemeen ben ik geïnteresseerd in filosofie van handicap, politieke dimensies van zorgpraktijken en in kritische benaderingen van ervaringsdeskundigheid in de zorg. Ik heb eerder over deze onderwerpen geschreven voor Knack, Rekto:Verso, Journal for Autism and Developmental Disorders, Frontiers in Psychology, Journal for Gender Studies en European Child & Adolescent Psychiatry.

Sinds 2016 ben ik actief in de Belgische klimaatbeweging als organisator, schrijver, woordvoerder en activist. Ik was betrokken bij de oprichting van verschillende collectieven zoals KU Leuven Fossil Free, Extinction Rebellion België en Tegengas. Op dit moment engageer ik me onder meer voor Code Rood en Degrowth Belgium. Klimaatrechtvaardigheid, ontgroei (degrowth), directe vormen van democratie en (on)burgerlijke ongehoorzaamheid vormen de rode draad in mijn activisme. Ik heb eerder over die thema’s gepubliceerd in De Standaard, De Morgen, Knack en MO* Magazine.

Ik ben opgeleid als arts met een focus op kinder- en jeugdpsychiatrie aan de KU Leuven. Ik woon en werk in Schaarbeek, Brussel.

Je kan me boeken als schrijver, spreker, panellid of gespreksmoderator rond thema’s die aansluiten bij mijn academische en/of activistische expertise. Je bereikt me via gertjan.vanaken@kuleuven.be

Foto door Tim Winters